Budapest, Szent István körút 13.
Autentikus barbecue étterem Budapest belvárosában, ahol te is belekóstolhatsz Texas ízeibe. Foglalj asztalt egyszerűen online!
Asztalfoglalás
A hazai köztudatba néhány éve került be a valódi barbecue fogalma, azóta pedig egyre többen
űzik Magyarországon is az Egyesült Államok déli részén népszerű low & slow hússütési
eljárást. Még a beköszönő új trend előtt, 2015-ben az eredetileg szakácsként dolgozó Kiss
Dávid nekivágott egy hosszú útnak és Texasig meg sem állt, hogy a barbecue-zás fortélyait a
legjobbaktól lesse el.
A barbecue hazájában szerzett élményeivel és tapasztalataival a zsebében hazatérve
megnyitotta a Budapest Barbecue Company-t, ami rövid idő alatt a főváros első számú barbecue
éttermévé nőtte ki magát. Az étterem 2020 januárjában kisebb újításokon esett át, ekkor
változott meg a neve is Rub&Roll Barbecue-ra.
Igazán különleges élvezetekre vágysz vagy esetleg nagy sajtimádó vagy?
Kérd
szabadon választott hamburgeredet Crazy Cheesy-ként és nézd meg hogy folyik le rajta
a gyönyörű, gőzölgő cheddar szósz, hogy öleli körbe, majd pedig harapj bele és érezd minden
falatnál a mennyei sajtok elképesztő keveredését.
Igazi ízrobbanás!
Egyre többen tudják mi a különbség a hagyományos amerikai barbecue és az eddig köztudatban élő
barbecue-zás, vagyis a grillezés között: a barbecue, ez a low&slow sütési technika a szmókerben,
alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon keresztül füstölt húsok elkészítését jelenti.
A húsrészeket egyben, megtisztítva, szeletelés vagy darabolás nélkül egy speciális
fűszerkeverékkel (rubbal) bedörzsölve tesszük be a kifejezetten barbecuezásra dedikált sütőbe és
ott – a hús fajtájától és minőségétől függően – 4-16 órán keresztül indirekt hőn, 110-120 fokos
egyenletes hőmérsékleten, füstön sütjük meg. A fűszerekből, barnacukorból és sóból álló rub a
füsttel együtt kérget képez a húson, ami megvédi azt a kiszáradástól, benntartja a hús nedveit,
a végeredmény pedig egy szaftos és rendkívül ízes fogás lesz.
Dávid végigjárta Amerika híres-neves barbecue éttermeit és az első, amit megtanult a műfajról
az, hogy nincs jó és rossz út. Szeresd a húst, tiszteld a szmókert, érezd a technikát –
ha ezek megvannak, ezután már csak stílus és ízlés kérdése, kinek mi ízlik. A lényeg a szuper
húsok mellett a csapatmunkán van: a hússütés összehozza és összekovácsolja a közösséget, ezt az
eszmét pedig Magyarországon is szeretnénk meghonosítani.
Nincs mit rejtegetni, nincs titkos összetevő, csak a minőségi USDA marhaszegy, a KMS
minősítéssel ellátott sertéshús, a frissen őrölt fűszerek, az USA-ból hozott, Southern Pride
szmóker és a szabolcsi almafa, amivel füstölünk. Rengeteg kísérletezés kellett hozzá, de több
ezer sütéssel és a megfelelő tapasztalattal a hátunk mögött bízunk benne, hogy a vendégeknek
olyan felejthetetlen élményt kínálhatunk, amelyben a megfelelő szakértelemmel művelt barbecue, a
kellemesen füstös ízek, és a húsok iránt kifejezett tiszteletünk egyaránt ötvöződik.
Az USA-ból hazatérve a barbecue iránt teljes mértékig elkötelezve, gőzerővel kezdtük el
felkutatni a legjobb minőségű alapanyagokat. Hosszú keresgélés után sajnálattal tapasztaltuk,
hogy az Európában fellelhető marhaszegy állagában, ízében, méretében és mennyiségében sem éri el
a tengerentúlit.
A Rub&Roll-ban megmaradtunk a gyökereknél: Amerikából hozatjuk azóta is az USDA Choice
minősítéssel ellátott marhaszegyet, ami 120 napon keresztüli szavatossággal biztosítja a magas
fokú húsélményt. A sertéssel már egyszerűbb dolgunk volt: a KMS, azaz Kiváló Minőségű Sertés
minősítéssel ellátott oldalas és lapocka kifogástalan alapja az éttermünkben kínált BBQ
oldalasnak és a pulled porknak.
A marhaszegy és a sertés is különböző összetételű fűszeres rub-ot (szárazpácot) kap füstölés előtt, amelyek alapja a barna nádcukor, Himalája só, őstermelői magyar pirospaprika (az amerikaiak ajánlásával!), és a bors egyéb fűszerekkel kiegészítve. Ezeket mind azonos szemcseméretűre daráljuk le és ezzel szórjuk meg, majd dörzsöljük be a húsokat az egyenletes ízélményért.
Mielőtt a barbecue fogalma egyáltalán megjelent volna Magyarországon, leírni sem lehetett volna
a technika és az elkészítési folyamatok eredményeképpen keletkező élménybeli különbséget. A
barbecue ízei, a húsok állaga, a szaft mennyisége alapjaiban tér el attól, amit eddig
megszoktunk, ezért könnyen függővé válhat az, aki egyébként is húsimádó – sőt az is, aki eddig
nem rajongott annyira a húsételekért.
Látogass el a Szent István körúton, a Vígszínházzal szemközti Rub&Roll Barbecue-ba, add át magad
a tengerentúli hangulatnak az igényesen kialakított, mégis amerikai lazaságot tükröző
étteremben, ahol 1300 négyzetméteren vár a déli államok büszkeségeként számontartott autentikus
amerikai barbecue.
Hogy elkerüld az esetleges várakozást, sorban állást, foglalj asztalt most, mindössze néhány
kattintással!