Background
Rub & Roll

Oktatás

Havasi Márk interjú

Ismerjétek meg egy kicsit oktatónkat, Havasi Márkot!

-    Bemutatkoznál kérlek?
-    Havasi Márk vagyok, 30 éves. Vácon születtem, de Londonban és Budapesten is éltem. Tenisszel körülbelül 5-6 éve foglalkozom.

-    Mikor kezdtél el pontosan teniszezni?
-    Először általános iskola felsőben, 5-6. osztályban találkoztam a tenisszel, nagyon megtetszett. Ott kezdtem el az alapokat megtanulni és szerencsére volt egy pálya az otthonomhoz közel, ahova rendszeresen kijártam játszani. Próbáltam fejleszteni magam ezen a pályán, sokat gyakoroltam és az arra járó teniszezőktől is sok jó tippet kaptam. Ezután elindultam pár versenyen és teljesen beleszerettem a sportba. 
Sajnos ezt a kedvenc pályámat pár éven belül megszűntették, ami nagyon megviselt, de nem sokkal később már költöztem ki angliába, ahol a sok újdonság teljesen elterelte a figyelmemet. Szerencsére gyorsan észbe kaptam és rájöttem hogy mennyire hiányzik a tenisz, úgyhogy megnéztem a helyi képzéseket, oktatási lehetőségeket és beíratkoztam. El is végeztem az LTA (Lawn Tennis Association - Angol Tenisz Szövetség) meghatározott szintjei közül a Level 1, 2 és 3at.

-    Tervezed magad még továbbra is fejleszteni?
-    Mindenképpen, ha nem is a britt level 4. és level 5 szint elvégzését, akkor itthon képzéseket

-    Mióta oktatsz?
-    5-6 éve kezdtem el Londonban, főleg nyáron, nyári táborokban, gyerekeknek és azóta is nagyon fontos számomra, élvezem és szeretem. 
Igazából már kiskoromban felmerült bennem, hogy felnőttként is tenisszel szeretnék foglalkozni, mint például vonalbíró vagy edző.

-    És mit szeretsz a teniszben legjobban?
-    Magában a játékban, amikor én játszom, szeretek a labdáért futni, gondolkozni és szeretem, hogy komolyabb készségeket igényel például gyors reakciót és logikát.
Sokat fejlődtem a tenisznek hála egész életemben, minden területen.

-    Van esetleg kedvenc teniszes emléked?
-    A külföldi tartózkodásom során nagyon sok különböző gyereket oktathattam, több nemzetiséget, de például arab anyukákkal is találkoztam, akik bár nem teljesen kezdők voltak, nagyon szerettek teniszezni és velük nagyon vidáman teltek az órák. 
Alapvetően sok boldog pillanatban volt részem, kifejezetten amikor a kisgyerekek odaszaladtak és átölelték a lábam, de a gyerekek nevetése, a vidám arcok is mindig nagyon feltöltöttek. Fontos számomra a gyerekek boldogsága.

-    Gyerekeknél, különböző korosztályokban mennyire különbözik az oktatás?
-    Kicsiknél elsősorban a játék és a sport megszerettetése a lényeg, nem a technika, de még felnőtteknél is általában fokozatosan óvatosan lépkedünk, egyszerre csak 1-2 újdonságot mondok. 8 év alatt egyébként sok az általános kis ügyességi és vicces játék, 8 éves kor felett pedig (bármely korosztállyal) már inkább ütögetős, teniszes játékokat játszunk. Fontos egy kis játék minden órán.

-    Mik a céljaid edzőként?
-    Elsősorban egy olyan közösség megalkotása, mely élvezi a teniszt és igazán megszereti, akiknek egy maradandó értéket adhatok az életre az óráimmal.

-    Mi a 3 legjobb tulajdonságod? 
-    Türelem, energiát sugárzok és könnyen megtalálom a közös hangot az emberekkel, gyerekekkel kifejezetten.

-    Mi az a tulajdonságod, ami edzőként fontos lehet, amivel például meg tudod fogni a gyerekeket?
-    Mókás vagyok, így nagyon élvezik az órákat.

-    Ki a teniszes példaképed?
-    Novak Djokovic.